Loop je stress weg

Door te bewegen verdwijnen de gevoelens van stress uit je lichaam en wordt het makkelijker om over die stressgevoelens te praten. Je komt terug met een fijn en voldaan gevoel. Ik sport zelf al meer dan 40 jaar en ervaar elke keer weer de ontspanning die optreedt na een training. Het doel van dit beweegprogramma is om mensen te laten ervaren wat lopen met je doet en dat het stressgevoelens wegneemt. Door het programma leren mensen wat sporten is en kunnen hierna zelfstandig bij een sportclub verder.

Wat houdt het in?

“Loop je stress weg” is een beweegprogramma van 13 weken, waarbij ik tijdens het sporten samen met elke deelnemer onderzoek waar de gevoelens van werkstress vandaan komen en wat je eraan kunt doen. Het is persoonlijke begeleiding tijdens het sporten, waarbij soms na afloop nog behoefte kan zijn om verder te praten.

De opzet van het programma

De opzet is om met een groepje van maximaal 5 deelnemers te beginnen met sporten en dat heel langzaam op te bouwen. Na drie weken vindt een evaluatiemoment plaats. Gaat de groep door dan volgen nog 10 sessies. Elke training begint met een warming-up. Een aantal oefeningen om warm te worden en de spieren los te maken. De oefeningen hebben ook als doel om de coördinatie te verbeteren. Na de warming-up volgt de kern, het actieve deel van de training. In het begin zal dit deel relatief kort zijn, maar ook tijdens de rest van het programma blijft het laag intensief. Er zal in het begin nog veel gewandeld worden. Na het actieve deel doen we weer een aantal oefeningen om af te koelen en de spieren weer tot rust te brengen door te rekken. Na 13 keer moet elke deelnemer in staat zijn om 15 minuten achter elkaar hard te lopen. In het begin zijn de trainingen 30-40 minuten, aan het eind van het programma is dat ongeveer een uur.

De bedoeling is om het programma heel laagdrempelig aan te bieden. Het is het meest effectief als de sessies geheel of gedeeltelijk binnen werktijd plaatsvinden. Het kost de betrokken medewerkers dan geen extra tijd. De activiteit start altijd op of vlakbij de werklocatie.

Download hier de volledige beschrijving van Loop je stress weg.